Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pts 26°C
Sal 25°C
Çar 26°C
Per 26°C

Nasreddin Hoca’nın Maya Çaldığı Göl Kurudu

Tarihte Nasreddin Hoca’nın maya çaldığı göl olarak bilinen Akşehir Gölü, kuraklık nedeniyle yok olma noktasına geldi. Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, “İklim değişikliğinden gölümüz de nasibini aldı. Akşehir Gölü şu an da küçük bir gölet haline döndü” dedi.

Nasreddin Hoca’nın Maya Çaldığı Göl Kurudu
MOBİL REKLAM ALANI
25 Temmuz 2021 08:17
A+
A-

Konya ve Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan, 354 kilometrekarelik alana sahip Akşehir Gölü, yıllardır devam eden kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle kuruma noktasında geldi. Gölün orta kısmındaki su bulunan kısmına çevresindeki sazlık ve bataklık nedeniyle ulaşılamazken, alanın büyük bir kısmının otlarla kaplandığı görüldü. Akşehir ve Eber Göller Birliği Başkanlığı’nı yürüten Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, “İklim değişikliğinden gölümüz de nasibini almış oldu. Akşehir, Konya’nın normal zamanlarda en fazla yağış alan ilçesidir. Yıllık 650-700 milimetrelik yağış alırken, şu an 400- 450 milimetreye kadar düştü. Durum böyle olunca gölü besleme azaldı. Sıcaklık ve buharlaşmayla gölümüz can ve kan kaybetti. Akşehir Gölü, sadece balıkçılar ve kamışçılar için değil coğrafi işaret tescilli Akşehir kirazı için de çok önemli. Akşehir kirazının kalitesini arttıran ve kirazı ihracatla İngiliz kraliyet ailesinin masasına kadar ulaştıran Akşehir Gölü’ydü. Göl, gerçekten kiraz için çok önemliydi” dedi.

Gölün su azaldığı için gölete dönüştüğünü kaydeden Akkaya, “Şu an da ‘Tamamıyla her şey kurudu’ diyemiyoruz ancak içerisinde küçük bir gölet halinde kaldı” ifadelerini kullandı.

ARA REKLAM ALANI

TARİH TEKERRÜR ETTİ

Başkan Akkaya, gölün 1935 ve 2008 yılında tamamen kuruduğunu da hatırlatarak, “Tarihe yolculuk yaptığımızda 1935 yılında Akşehir Gölü’müz tamamıyla kurumuş, üzerinden araçlarla geçilir hale gelmişti. Bugün de ’Tamamı o kadar kurumuş’ diyemeyiz ancak bir miktar ortada su var. 1960 ve 1970’li yıllarda ise göl taşmış, göl kenarındaki bazı köylerimiz başka yerlere nakledilmiş. Şu an da kumaşçılık devam ediyor ancak balıkçılık tamamıyla bitmiş durumda” dedi

Haber Servisi

MOBİL REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.